Kolejna z wigilijnych potraw. Na naszym stole gości co roku. Robimy ją tradycyjnie, wg przepisu mojej prababci.
Składniki
- kapusta kiszona, 500 g
- groch cały niełuskany, 200 g
- sól i pieprz, do smaku
- kminek ziarna, 1-2 łyżeczki
- magi, do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie
- Groch wrzucamy do dużej miski, zalewamy letnią przegotowaną wodą, moczymy całą noc.
- Kapustę kiszoną kroimy drobniej i gotujemy do miękkości.
- W osobnym garnku gotujemy groch w wodzie, w której się moczył. Powinien być lekko twardawy.
- Przelewamy do garnka z kapustą i mieszamy.
- Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Dodajemy kminek i na koniec dosmaczamy magi.
- Chwilę razem gotujemy do odparowania nadmiaru wody.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Szczerze mówiąc, nigdy nie jadłam, w moim regionie to nie jest jakaś popularna potrawa 🙂 Jestem ciekawa smaku. Z kolei zupa grzybowa to must have!
W sumie to nie wiem czy to nasza regionalna potrawa 🙂 ale odkąd pamiętam, zawsze jest na wigilijnym stole, a z kolei barszcz czerwony to nasze must have 😉