Święta zbliżają się dużymi krokami, dlatego najwyższy czas nastawić zakwas z buraków do wigilijnego barszczu. Przygotowany wg poniższego przepisu idealnie wzmocni i podkreśli smak świątecznej zupy, natomiast spożywany jako napój, jest genialnym eliksirem wzmacniającym i oczyszczającym nasz organizm.
Składniki
- buraki, 1 kg
- czosnek, 1 główka
- czarny pieprz kulki, 10 szt.
- ziele angielskie, 5 szt.
- liść laurowy, 5 szt.
- sól, 0,5 – 1 łyżki na 1 litr wody
- woda, 2 litry przegotowanej i ostudzonej
Wykonanie
- Buraki myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry (muszą być ciężkie, żeby nie wypływały na wierzch) * buraki obrabiajcie w rękawiczkach 😉
- W wyparzonej i wysuszonej kamionce lub sloiku układamy buraki na przemian z obranymi, przekrojonymi na pół ząbkami czosnku i przyprawami (czosnek i przyprawy obciążamy burakami, żeby nie wypłynęły na powierzchnię).
- Całość zalewamy wodą wymieszaną z solą. Wszystkie buraki muszą być dokładnie przykryte, jeśli wypływają na wierzch to dociskamy je np. małym talerzykiem.
- Kamionkę przykrywamy (pokrywką lub talerzykiem) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni (czas kiszenia zależy od temperatury – im cieplej, tym szybciej).
- Gotowy zakwas przecedzamy i przelewamy do czystych, szczelnie zamykanych słoików lub buteleczek. Przechowujemy w chłodnym miejscu, żeby przerwać proces fermentacji.
* do przygotowania zakwasu najlepiej nadaje się kamionka lub duży szklany słoik
*dodanie odrobiny poprzedniego zakwasu przyspieszy proces fermentacji
*ukiszone buraki możemy wykorzystać np. do sałatek lub jako jarzynkę do obiadu
* w lodówce można przechowywać nawet do miesiąca
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉