Dużymi krokami wchodzimy w okres jesienno-zimowy, kiedy częściej narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia.
W tym czasie powinniśmy zadbać szczególnie o odporność, dostarczając naszemu organizmowi niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania i walki z infekcjami dawkę witamin oraz składników odżywczych.
Poniżej przedstawiam Wam moją tajną broń – taki mały „wspomagacz” naszej odporności oraz walki z przeziębieniem 😉
To idealne wsparcie dla całej rodziny.
Miód
Lecznicze właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy naczynie z miodem wkładali faraonom do grobowca.
Ten złoty nektar od zawsze ceniony był również przez nasze babcie, bo kto z nas nie słyszał: „zrobię Ci herbatki z miodem” 😉
Miód jest nie tylko pyszny, ale ma również właściwości prozdrowotne, wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ponadto zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Świetnie sprawdza się również jako kosmetyk, posiada właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę.
Do najsławniejszych na świecie należą miody tymiankowe, pochodzące ze wzgórz w Grecji.
W Polsce najczęściej kupowany jest miód lipowy, który jest produktem bardzo łatwo przyswajalnym, całkowicie trawi się w ciągu ok 2 godzin.
Jeżeli zamknięty słoiczek będziemy przechowywać w chłodnym miejscu (najwłaściwsza jest temperatura 6-10 st. Celsjusza), nie straci swych wartości przez 23 lata!
Imbir
Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru).
Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, aczkolwiek lekko drzewną nutą to zasługa zingiberolu – składnika olejku eterycznego, natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substancje mają lecznicze właściwości, dzięki nim imbir m.in. ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii, wzmaga apetyt, chroni przed tworzeniem się zakrzepów, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy przeziębienia, infekcje i migreny, dba o jamę ustną – ma działanie odkażające i odświeżające, zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu, polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący„, powodujący ogień w ciele. W tropikalnej Azji, gdzie rośnie, używa się go jako afrodyzjak.
Cytryna
Zarówno cytryna, sok z cytryny, jak i jej miękisz i skórka, posiadają wiele prozdrowotnych właściwości, m.in.: oczyszczają jelita, działają przeciwnowotworowo, wspomagają organizm przy przeziębieniu i grypie, łagodzą objawy alergiczne, są efektywne w łagodzeniu zaburzeń mózgowych, takich jak choroba Parkinsona, oczyszczają wątrobę, łagodzą dolegliwości związane ze wzrokiem, mają korzystny wpływ na choroby cukrzycowe, pomagają rozpuszczać kamienie w woreczku żółciowym i nerkach. Cytryny zawierają witaminę C, flawonoidy, witaminy z grupy B, wapń, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas i błonnik. Występujący w cytrynach dwuwęglan potasu pomaga neutralizować środowiskowe, pokarmowe i metaboliczne kwasy, których działanie wiąże się z procesami starzenia się organizmu, a także z wieloma chorobami.
Do dzieła! zbroimy się na jesień 😉
Składniki – ilość składników uzależniamy od wielkości słoika
- imbir, korzeń
- cytryna, cała ze skórą
- miód
- słoik
- Słoik wyparzamy we wrzątku lub w zmywarce i suszymy.
- Cytrynę dobrze czyścimy i kroimy w plastry (razem ze skórą), jak mniejszy słoik to w polówki.
- Korzeń imbiru (razem ze skórką) również kroimy w plastry.
- Przekładamy na przemian cytrynę z imbirem żeby zapełnić słoik – zostawiamy ok 1-1,5 cm od góry.
- Całość zalewamy miodem.
- Zamykamy i odstawiamy do lodówki na ok 2 dni, żeby cytryna i imbir puściły soki.
- Po tym czasie eliksir jest gotowy.
- Dodajemy go do wody, herbaty lub pijemy 1 łyżkę 2 x dziennie.
Na zdrowie!
Uwagi: dodatkowym atutem eliksiru jest wyśmienity smak, który sprawia, że dzieci piją go bardzo chętnie jako pyszną cytrynową lemoniadę 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Uwielbiam takie eliksiry Wiem też że miód sporo kosztuje , ale warto wydać te pieniądze na naprawdę dobrej jakości miody ponieważ to jest inwestycja w nasze zdrowie! Nie przepadam za imbirem, ale myślę, że jak dodam niewielką ilość to smak nie będzie zbyt wuczuwalny?
Dokładnie tak, dobry miód, imbir jest mało wyczuwalny i zaoszczędzamy na lekach
Witam a jaki miód najlepszy?
Ja używam przeważnie lipowego
Zgadza się, miód naturalny, dobrej jakości posiada wartości zdrowotne i nie martw się, imbir jest praktyczne niewyczuwalny 😉
Też robię taki domowy syrop, tylko tre imbir na tarce o małych oczkach. W smaku jest ostry więc moje dzieci nie przepadają za nim ale jest skuteczny. Pijemy jednaą łyżkę na odporność a w razie przeziębienia zwiększamy ilość.
Super Ewa, zdrówka dla Ciebie o Twojej Rodzinki. Pozdrawiam
Chyba zrobię bo już choróbsko zapukało do naszych drzwi
Małgosiu, koniecznie. Dużo zdrówka
To mój ulubiony napój na jesienne i zimowe dni. Pije częściej niż herbatę chociaż pije lekko ciepły z racji tego, iż miód dodany do gorącej wody traci swoje właściwości.
Zgadza się, w gorącej wodzie miód i cytryna tracą się właściwości
Znam ten syrop, jest pyszny i bardzo skuteczny.
Potwierdzam
jak dlugo takie cudo moze stac w lodówce? czy miod musi przykryc cytryne?
Tak, miód powinien przykrywać cytrynę. W lodówce może stać dość długo w zamkniętym słoiczku, trzeba raz na jakiś czas „zamerdać” , ale gwarantuję, że znika migusiem 😉 pozdrawiam
Dość długo tzn ile czasu dni tygodni?
Ok tygodnia w lodówce
Ile należy dać miodu? Pół litra , 250 ml czy może litr?
Ilość miodu jest zależna od wielkości słoiczka, całość musi być zalana miodem
Uwielbiam takie domowe mikstury na przeziębienie 😀 Z reguły są pyszne, działają lepiej niż apteczne specyfiki, są tanie, no i naturalne! Super 🙂
Dokładnie i naprawdę działają
Świetna rzecz! Jutro „nastawiam” słoik 🙂
Na zdrówko!
Jak dlugo mozna przechowywać ten „eliksir” w lodowce i jak go dawkowac?
Ja przechowuję kilka dni, potem przed podaniem poprostu sprawdzam czy nie sfermentował. Dodaję 1-2 łyżki do herbaty lub wody
Znam ten eliksir, sama przygotowuję w sezonie chorobowym. Zdrowe złoto 😉
Zgadza się, pysznie i zdrowo
wypróbuję, co mi szkodzi 🙂 pijemy już propolis, czarny bez to czemu nie to 😉
Polecam, ma fajne działanie i smak też
Mój mąż czasami sobie taki napój robi.
To trzeba się podłączyć
Chyba sobie zrobię taki eliksir, bo niestety choroba mnie bierze… 🙁
Koniecznie, dużo zdrówka
Nie wyobrażam sobie jesieni bez cytryny, imbiru i miodu. Jak tylko robi się chłodniej od razu pakuję to wszystko do herbaty. 🙂 Taki eliksir muszę też zrobić. Chociaż obawiam się, że takie cytryny z miodu po prostu wyjem. 😀
Hahaha, to będzie eliksir z zagrychą
Z wszystkich tych składników korzystamy na co dzień, ale jeszcze ich ze sobą nie łączyliśmy! 😉 Chyba najwyższa pora wypróbować! 🙂
Polecam, bardzo fajnie smakuje
Uwielbiam jesień, ale faktycznie coś na odporność na pewno się przyda 🙂
Ja też ale lepiej dmuchać na zimne 😉
Gdyby nie imbir, na pewno bym spróbowała. 🙂
Imbir jest mało wyczuwalny
I pewnie jest smaczny 🙂 Lubie takie syropy…
Dokładnie, dodany do wody smakuje jak lemoniada
Mniam. Koniecznie wypróbuję w tegorocznym sezonie jesienno zimowym:)
Idealne. Napewno wypróbuje w tym sezonie!:)
Polecam i pozdrawiam 😉
Trzeba spróbować kolejnego zimowego specyfiku. 😉
świetne i naturalne, nie wiedziałam. pędze do sklepu i będzie akurat na jesien 🙂
Na tą chwilę dla mnie must have – w ciąży na pewno bardzo się przyda, bo przecież nic innego nie wolno 😉
Dokładnie, to idealne rozwiązanie dla przyszłych Mam 😉 zdrówka!
gdzie można taki słoik kupić?
Ikea mają różne wielości
Ile czego trzeba dodać,aby wyszedł ten syrop?
Do dowolnej wielkości słoika wkładamy na przemian plastry cytryny i imbiru, całość zalewamy miodem tak żeby od góry został ok 1 cm wolnego miejsca
Mam pytanie ile tego miodu?
Wlewamy tyle żeby całość była przykryta miodem
Czyli miodu do smaku nie jest lpwoedziane czy to ma być np pol szklanki miodu rozpuszczonego czy 4 lyzki? Pytam bo z reguły byly priporcje podane zebynie bylo za ostre od imbiru itp
Nie podaję proporcji bo to zależy od wielkości słoika w którym przygotowujemy. Ogólnie zasada jest taka żeby cytryny i imbir zalać dokładnie miodem.
Ja dodaje trochę kurkumy i kardamon (2-3ziarna) świeżo zmielony dopiero jest bomba !
Extra, następnym razem spróbuję
Nie ma żadnych proporcji ,ile tego miodu ?
Beata, całość zalewasz miodem. Nie ma proporcji, bo to zależy od wielkości pojemnika, w którym przygotowujesz. Pozdrawiam 😉
A czy dzieci od 3 r życia też mogą taki eliksir pić?
Tak, rozrobionym z wodą w fornie lemoniady
lub jako dodatek do herbatki
Czyli miodu tyle żeby zakryło tak?a jaki miód najlepszy do tego?
Joanna, dokładnie tak, całość zalewamy miodem. Ja używam przeważnie miodu lipowego.
Witam czy jak juz jest zrobiony ten syrop to trzeba go trzymac w lodowce?
Witaj Ilona, polecam trzymać w lodówce aby dłużej zachować świeżość, w cieple cytryna może zacząć fermentować. Pozdrawiam