Sezon na młodą kapustę w pełni. Poniżej propozycja na smaczny wiosenny obiad.
Składniki
Do kapusty:
- młoda kapusta, 1 główka
- cebula, 1 szt.
- papryka czerwona świeża, 0,5 szt.
- masło, 1-2 łyżki
- koperek świeży, 1 pęczek
- sól i pieprz, do smaku
Do klopsików
- mięso mielone, 0,5 kg
- cebula 1 szt.
- czosnek, 1 ząbek
- jajko, 1 szt.
- kasza manna, 1 łyżka
- sól i pieprz, do smaku
- olej
Wykonanie
- Mięso mielone przekładamy do miski.
- Dodajemy jajko, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, sól i pieprz do smaku.
- Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręką, do uzyskania jednolitej masy.
- Formujemy małe klopsiki i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.
- Kapustę szatkujemy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
- W wysokiej patelni roztapiamy 1-2 łyżki masła.
- Wrzucamy paprykę i cebulę. Lekko podsmażamy.
- Następnie dorzucamy poszatkowaną kapustę. Całość polewamy pół szklanki wody.
- Kiedy kapusta jest już na wpół ugotowana dodajemy pokrojony koperek i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Całość mieszamy i na wierzchu układamy klopsiki.
- Dusimy chwilę pod przykryciem do czasu kiedy kapusta będzie miękka.
- W czasie duszenia wzruszamy lekko patelnią w celu połączenia smaków.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉