Przepyszna babka, której przygotowanie zajmuje mało czasu, mało pracy, a efekt jest imponujący. Ciasto jest puszyste i lekko wilgotne.
Doskonale zaprezentuje się na świątecznym stole.
Składniki
na ciasto
- jajka, 4 szt.
- cukier drobny, 1 szkl.
- mąka tortowa, 2 szkl.
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- cukier waniliowy, 1 op.
- mleko, 1/2 szkl.
- olej, 1/2 szkl.
- pomarańcza, 1 szt. (starta skórka + wyciśnięty sok)na lukier
- cukier puder, 1 szklanka
- śmietana 18%, 1 łyżka
Wykonanie
- Jajka z cukrem i cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę (ok 10 min. na najwyższych obrotach miksera).
- Następnie dodajemy mleko, olej, sok i startą skórkę pomarańczową.
- Chwilę razem miksujemy i pod koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Krótko mieszamy do połączenia składników.
- Foremkę do babki (ok 22 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
- Gotową masę wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C (góra-dół) przez ok 20 min., po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy kolejne 25 min – do suchego patyczka.
- Przygotowujemy lukier wg tego przepisu
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉