Expresowe, łatwe w przygotowaniu mini pączusie.
Tłusty Czwartek i Karnawał to idealny czas na ich serwowanie.
Możecie nadziać je dżemem, ulubionym kremem lub oprószyć cukrem pudrem.
Składniki (w temperaturze pokojowej)
na ok. 30 mini pączków
- twaróg z wiaderka (3-krotnie mielony), 300 g
- jajka, 2 duże
- cukier puder, 3 czubate łyżki do ciasta + do oprószenia
- mąka pszenna, 2 szklanki (poj. 250 ml)
- proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
- sok z cytryny, kilka kropli
- sól, szczypta
- spirytus, 25 ml
- olej lub smalec, do smażenia
Wykonanie
- W garnku rozgrzewamy olej lub smalec (moja babcia smażyła tylko na smalcu).
- Jajka z cukrem i twarogiem miksujemy na jednolitą masę.
- Cały czas miksując dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Pod koniec dodajemy spirytus i sok z cytryny. Chwilę miksujemy.
- Ciasto jest dość gęste i kleiste, dlatego aby łatwiej formować pączki, ręce natłuszczamy olejem.
- Formujemy małe kuleczki i wrzucamy na rozgrzany olej lub smalec.
- Pączki obracamy podczas smażenia aby zrumieniły się z każdej strony.
- Gotowe pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉