Placki twarogowo-budyniowe

Placki twarogowo-budyniowe
Placki twarogowo-budyniowe

Pyszne placki o smaku sernika. Łatwe i szybkie w wykonaniu.
Myślę, że efekt końcowy Was mile zaskoczy 😉

Składniki
Porcja na ok 7-8 placków

  • twaróg mielony, 150 g (sernikowy)
  • budyń waniliowy, 40 g proszku
  • jajko, 1 szt.
  • cukier, 2 łyżki
  • cukier wanilinowy, 1 op. (16 g)
  • sól, szczypta
  • olej, do smażenia
  • do dekoracji: cukier puder, dżem, ulubione owoce

Wykonanie

  1. Białko ze szczypta soli ubijamy na sztywno.
  2. Twaróg mieszamy z żółtkiem, przesianym budyniem (proszek), cukrem wanilinowym i cukrem. Dokładnie mieszamy.
  3. Do gotowej masy dodajemy ubite na pianę białko, delikatnie mieszając.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy na małym ogniu za złocisty kolor, z obu stron.
  5. Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy dżemem, dekorujemy ulubionymi owocami.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz