Masa makowa z bakaliami to nieodzowny element świątecznego menu. Idealny do makowca, kutii, makaronu z makiem czy jako nadzienie do ciasta francuskiego. Przygotowana z ulubionych składników na pewno zaskoczy smakiem Waszych gości.
*do zmielenia maku potrzebny będzie młynek do kawy
Składniki
- mak, 500 g
- ulubione bakalie – u mnie:
- rodzynki, 150 g
- suszone morele, 100 g
- płatki migdałowe, 50 g
- orzechy włoskie, 50 g
- skórka z pomarańczy, 100 g
- woda, 700 ml
- miód, 4 łyżki
- olej kokosowy, 2 łyżki
- aromat migdałowy, kilka kropli
Wykonanie
- Mak mielimy w młynku do kawy i przesypujemy do garnka.
- Dodajemy bakalie (u mnie: rodzynki, pokrojone morele, płatki migdałowe, pokruszone orzechy włoskie, skórka pomarańczowa), wlewamy wodę i dokładnie mieszamy.
- Gotujemy ok 15 min. często mieszając.
- Miód rozpuszczamy w rondelku z olejem kokosowym i dodajemy do masy makowej. Dokładnie mieszamy.
*przechowujemy w lodówce do 5 dni
Smacznego 🙂
3 Replies to “Domowa masa makowa z bakaliami”