Domowa masa makowa z bakaliami

Masa makowa z bakaliami to nieodzowny element świątecznego menu. Idealny do makowca, kutii, makaronu z makiem czy jako nadzienie do ciasta francuskiego. Przygotowana z ulubionych składników na pewno zaskoczy smakiem Waszych gości.

*do zmielenia maku potrzebny będzie młynek do kawy

Składniki

  • mak, 500 g
  • ulubione bakalie – u mnie:
    • rodzynki, 150 g
    • suszone morele, 100 g
    • płatki migdałowe, 50 g
    • orzechy włoskie, 50 g
    • skórka z pomarańczy, 100 g
  • woda, 700 ml
  • miód, 4 łyżki
  • olej kokosowy, 2 łyżki
  • aromat migdałowy, kilka kropli

Wykonanie

  1. Mak mielimy w młynku do kawy i przesypujemy do garnka.
  2. Dodajemy bakalie (u mnie: rodzynki, pokrojone morele, płatki migdałowe, pokruszone orzechy włoskie, skórka pomarańczowa), wlewamy wodę i dokładnie mieszamy.
  3. Gotujemy ok 15 min. często mieszając.
  4. Miód rozpuszczamy w rondelku z olejem kokosowym i dodajemy do masy makowej. Dokładnie mieszamy.

*przechowujemy w lodówce do 5 dni

Domowa masa makowa z bakaliami
Domowa masa makowa z bakaliami

Smacznego 🙂


3 Replies to “Domowa masa makowa z bakaliami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.