Wino grzane – Grzaniec

Zimowy czas sprzyja przygotowaniu aromatycznego i rozgrzewającego grzańca. Idealny podczas kuligów, spotkań z przyjaciółmi czy długich zimowych wieczorów z książką.

Składniki:

  • wino czerwone słodkie np. Sangria, 1.5 l
  • wino czerwone wytrawne (ulubione), 1 l
  • pomarańcze, 3 szt. (2 w całości + sok z 1 pomarańczy)
  • miód, 1-2 łyżki
  • goździki, 5-6 szt.
  • cynamon, 2 laski lub ok 0,5 łyżeczki
  • imbir, 5-6 plasterków świeżego lub ok 0,5 łyżeczki mielonego
  • gałka muszkatołowa, ok 0,5 łyżeczki
  • anyż, 1-2 kwiaty

Wykonanie:

  1. Do dużego garnka wlewamy oba wina i podgrzewamy je na małym ogniu.
    UWAGA: wino nie powinno się nawet przez moment zagotować, powinno być tylko podgrzewane!
  2. Pomarańcze parzymy we wrzątku.
  3. Dwie pomarańcze kroimy w półplastry, a z jednej wyciskamy sok, dodajemy do garnka.
  4.  Następnie dodajemy goździki, anyż, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, mieszamy i podgrzewamy ok 5-7 min.
  5. Podgrzane wino słodzimy do smaku miodem.
  6. Pod koniec próbujemy i ewentualnie dosmaczamy wg uznania.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.