Zimowy czas sprzyja przygotowaniu aromatycznego i rozgrzewającego grzańca. Idealny podczas kuligów, spotkań z przyjaciółmi czy długich zimowych wieczorów z książką.
Składniki:
- wino czerwone słodkie np. Sangria, 1.5 l
- wino czerwone wytrawne (ulubione), 1 l
- pomarańcze, 3 szt. (2 w całości + sok z 1 pomarańczy)
- miód, 1-2 łyżki
- goździki, 5-6 szt.
- cynamon, 2 laski lub ok 0,5 łyżeczki
- imbir, 5-6 plasterków świeżego lub ok 0,5 łyżeczki mielonego
- gałka muszkatołowa, ok 0,5 łyżeczki
- anyż, 1-2 kwiaty
Wykonanie:
- Do dużego garnka wlewamy oba wina i podgrzewamy je na małym ogniu.
UWAGA: wino nie powinno się nawet przez moment zagotować, powinno być tylko podgrzewane! - Pomarańcze parzymy we wrzątku.
- Dwie pomarańcze kroimy w półplastry, a z jednej wyciskamy sok, dodajemy do garnka.
- Następnie dodajemy goździki, anyż, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, mieszamy i podgrzewamy ok 5-7 min.
- Podgrzane wino słodzimy do smaku miodem.
- Pod koniec próbujemy i ewentualnie dosmaczamy wg uznania.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉