Pyszne placki o smaku sernika. Łatwe i szybkie w wykonaniu.
Myślę, że efekt końcowy Was mile zaskoczy 😉
Składniki
Porcja na ok 7-8 placków
- twaróg mielony, 150 g (sernikowy)
- budyń waniliowy, 40 g proszku
- jajko, 1 szt.
- cukier, 2 łyżki
- cukier wanilinowy, 1 op. (16 g)
- sól, szczypta
- olej, do smażenia
- do dekoracji: cukier puder, dżem, ulubione owoce
Wykonanie
- Białko ze szczypta soli ubijamy na sztywno.
- Twaróg mieszamy z żółtkiem, przesianym budyniem (proszek), cukrem wanilinowym i cukrem. Dokładnie mieszamy.
- Do gotowej masy dodajemy ubite na pianę białko, delikatnie mieszając.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy na małym ogniu za złocisty kolor, z obu stron.
- Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy dżemem, dekorujemy ulubionymi owocami.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉