Pieczona karkówka to świetna alternatywa dla sklepowych wędlin, idealnie nadaje się na kanapki ale również jako danie obiadowe.
Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Składniki
- karkówka bez kości, ok 1-1.5 kg
- sól peklowa lub zwykła
- pieprz ziołowy, mielony
- czosnek, świeży lub suszony
- majeranek
- jałowiec, ziarna
Wykonanie
1 dzień przed pieczeniem
- Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Celowo nie podaję proporcji przypraw, bo zasada jest prosta: mocno nacieramy mięso solą, pieprzem, czosnkiem (świeży przeciśnięty przez praskę) i jałowcem (ziarna rozgniecione w moździerzu) ze wszystkich stron.
- Następnie obficie posypujemy majerankiem, lekko go wklepując.
- Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawiamy do lodówki na noc.
W dniu pieczenia
- Na ok 1 godzinę przed pieczeniem wystawiamy mięso z lodówki aby „odpoczęło” w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C, góra/dół.
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy naczynie z karkówką i pieczemy 15 min.
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy ok 2-2.5 godziny.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 10 min. bez przykrycia, aby mięso ładnie się zarumieniło.
- Czas pieczenia uzależniony jest oczywiście od rodzaju i jakości mięsa, karkówka powinna być miękka i krucha, sprawdzamy to wykałaczką lub cienkim nożem.
Propozycja podania:
* kroimy w cienkie plastry jako wędlinę na kanapki
* kroimy w grubsze ok 1,5 cm plastry i podajemy z sosem jako danie obiadowe
* do pieczystych idealnie pasuje ćwikła z chrzanem lub sos tatarski
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉