Folia aluminiowa ma dwie strony: błyszczącą i matową. Każda z nich służy do czegoś innego. Poniżej kilka informacji o tym jak folia aluminiowa chroni żywność w zależności od strony – błyszczącej i matowej.
Błyszcząca strona folii aluminiowej lepiej zatrzymuje ciepło.
Gdy chcemy, aby potrawa nie wystygła zbyt szybko, wówczas owijamy ją tak, aby błyszcząca strona była od środka, a matowa na zewnątrz.
Tak samo postępujemy, gdy chcemy coś upiec w piekarniku. Również przykrywamy lub owijamy potrawę błyszczącą stroną od środka.
Matowa strona folii aluminiowej.
Jeśli chcemy, aby potrawa jak najdłużej zachowała świeżość, owijamy ją w taki sposób, by matowa strona folii aluminiowej była od środka. Dzięki temu nawet w gorące dni potrawa nie nagrzeje się i nie zepsuje.
Folia aluminiowa nie przepuszcza powietrza, światła i wody, dlatego nadaje się do pakowania żywności. Produkty dłużej zatrzymują smak, aromat i nie chłoną innych zapachów z lodówki.