Hit jesieni!
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, wyśmienicie smakuje i pięknie się prezentuje.
Składniki
ciasto
- mąka, 2,5 szklanki
- masło lub margaryna, 1 kostka (250 g)
- cukier puder, 2 łyżki
- cukier waniliowy, 2 łyżki
- proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
- cynamon, 2 łyżki
- jajko, 1 szt.
- serek homogenizowany waniliowy, 150 g
- jabłka średniej wielkości, 8 szt.
lukier
- śmietana 18%, 1 łyżka
- cukier puder, 1 szklanka
Wykonanie
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia.
- Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto.
- Następnie ciasto podzielić na dwie równe części.
- Jedną częścią ciasta wylepić dno dużej blachy (36×25).
- Jabłka obrać ze skórki, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu i posypać cynamonem.
- Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Następnie przykryć nią jabłka.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut, funkcja góra-dół, do czasu kiedy się zarumieni.
- Pod koniec pieczenia przygotowujemy lukier.
- Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
- Lukier rozsmarować na gorącym upieczonym już cieście i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉