Pasteryzacja to najlepszy sposób utrwalania domowych przetworów i zapewnienia im kilkumiesięcznej świeżości. Polega on na podgrzaniu słoików z przetworami do temperatury powyżej 60 stopni. W trakcie procesu pasteryzacji temperatura niszczy bakterie i grzyby przy czym zachowuje wartości odżywcze w utrwalanym produkcie i nie pozbawia go oryginalnego smaku oraz aromatu.
Podstawowe zasady:
- przetwory wykonujemy ze świeżych, nieuszkodzonych warzyw i owoców
- ważne jest aby słoiki, w których będziemy pasteryzować nasze przetwory były wcześniej wyparzone, dokładnie wymyte i wysuszone
- przed każdym procesem pasteryzacji sprawdzamy szczelność zakrętek – słoiki powinny być bardzo dobrze zamknięte
- przekładając przetwory do słoików nie napełniamy ich do końca, zostawiamy około 1,5-2 cm wolnego miejsca od góry
- po zakończeniu pasteryzacji słoiki typu twist odwracamy do góry dnem i zostawiamy tak do momentu wystygnięcia
- wszystkie przetwory powinny być całkowicie przykryte płynem (sokiem, zalewą itp.)
- na przygotowane przetwory dobrze jest nakleić etykiety
- przetwory przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu
- pasteryzowanie mięs – wszelkiego rodzaju mięsa wymagają dłuższej, kilkukrotnej pasteryzacji, najczęściej pasteryzuje się je 3 razy po 30 minut
Pasteryzacja na mokro – w kąpieli wodnej
- Na dnie dużego garnka wykładamy płócienną ściereczkę.
- Słoiki z gorącą zawartością ustawiamy obok siebie, ale tak aby nie stykały się ze sobą i nie dotykały ścianek naczynia.
- Garnek napełniamy wodą (najlepiej o temperaturze zbliżonej do zawartości słoików) do 3/4 wysokości słoików.
-
Wodę doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień.
-
Utrzymując wodę w lekkim wrzeniu, pasteryzujemy przetwory ok 15 minut (chyba, że przepis mówi inaczej).
-
Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy słoiki i upewniamy się, że są szczelnie zamknięte, a wieczka są wklęsłe.
-
Odwracamy słoiki do góry dnem, ustawiamy na płóciennej ściereczce i zostawiamy je do wystygnięcia.
Pasteryzacja na sucho – w piekarniku (sposób, z którego korzystam najczęściej)
- Blaszkę piekarnika wykładamy płócienną ściereczką lub papierem do pieczenia.
- Słoiki z gorącą zawartością ustawiamy obok siebie, tak aby nie stykały się ze sobą.
- Blaszkę ze słoikami wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 120 st., funkcja góra-dół.
- Od czasu nagrzania piekarnika odliczamy ok 30 min. (chyba, że przepis mówi inaczej).
- Po tym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy słoiki w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 15 min.
- Następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do ostygnięcia (w tej fazie pasteryzacji słoiki powinny „strzelać”).
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego wpisu w komentarzu 😉
Witam, czy po otwarciu słoika po jakimś czasie jego zawartość można znów zapasteryzować ? Pozdrawiam, Marta
Hej Marta, nigdy tego nie robiłam ale wydaje mi się, że lepiej pasteryzować mniejsze porcje w mniejszych słoikach. Pozdrawiam, Magda