Wyrazisty w smaku sos z pora jest idealnym dodatkiem do dań rybnych.
Składniki
- por, 1 szt. (ok 150 g)
- sól, pieprz biały mielony
- śmietana 18% do zup i sosów, 1 łyżka
- masło, do podsmażenia
- bulion, 100 ml
- ziele angielskie, 3-4 kulki
- liść laurowy, 2-3 listki
Wykonanie
- Posiekanego w pół krążki pora podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.
- Po chwili podlewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i dusimy do momentu aż pory zmiękną.
- Do uduszonych porów dodajemy śmietanę i lekko odparowujemy.
- Wyjmujemy liść laurowy i wszystko razem blendujemy.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
One Reply to “Sos z pora – idealny do dań rybnych”