Dla miłośników kokosu i nie tylko. Delikatne, puszyste, szybkie i łatwe w wykonaniu.
Składniki
- białka, 3 szt.
- cukier, 20 dag
- wiórki kokosowe, 20 dag
Wykonanie
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
- Następnie powoli dodajemy cukier i wiórki kokosowe.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką nieduże kokosanki.
- Pieczemy w temperaturze 180 st, góra-dół, do momentu kiedy ciastka będą miały lekko rumiany kolor ok 15 min. (uważamy żeby się nie przypaliły).
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
A jak sądzisz, czy dałoby się to zrobić z czymś innym niż cukier? Miodem? Próbowałaś może? Ja wiem, ze białko jest dość wymagającym czynnikiem i po prostu się rozpływa, ale zastanawia mnie alternatywa tego cukru…..
Nie próbowałam niczym zastępować cukru, ale zamiast miodu chyba bardziej skłaniałabym się np do syropu klonowego
No i to jest to co Tygryski lubią najbardziej – trzy składniki i gotowe, kocham takie proste przepisy! I podpinam się do komentarza powyżej – da się czymś zastąpić cukier?
Myślę, że syrop klonowy mógłby się sprawdzić. Muszę przetestować 😉
oo superowo, z wielką ochotą zrobię, ostatnio kokosankami zajada się nawet mój psiak, malamut, który podkrada je dyskretnie z talerza 🙂
Hahaha, czyli dla każdego coś dobrego 😉