Pyszne, wilgotne ciasto z cynamonowo-imbirową nutą.
Składniki
- marchew, 700 g
- jajko, 3 szt.
- olej rzepakowy, 165 ml
- cukier trzcinowy, 100 g
- mąka tortowa, 200 g
- soda oczyszczona, 0,5 łyżeczki
- otarta skórka z jednej pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- cynamon, 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa, 0,5 łyżeczki
- imbir, 0,5 łyżeczki
- żurawina, 1 łyżka
- orzechy włoskie drobno posiekane, 1 łyżka
- cukier puder, do posypania ciasta
Wykonanie
- Marchew myjemy i obieramy.
- W dużej misce ucieramy na tarce z dużymi oczkami.
- Do startej marchewki dodajemy olej z jajkami i mieszamy.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy.
- Po uzyskaniu ednolitej masy przekładamy ją do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok 40-45 min. Sprawdzamy wykałaczką do suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Moje dziewczyny uwielbiają marchewkę. Ciekawe, czy w takiej formie też? Muszę sprawdzić 🙂
Mam nadzieję, że tak 😉 smacznego
Fantastyczne. Otulająco-rozgrzewające na jesienną szarówkę.
Dokładnie, jesienne ciacho, do tego herbatka z imbirem 🙂
Wygląda smakowicie. W zeszłym roku dwa razy robiłam ciasto marchewkowe, ale wyszły mi lekko zakalcowace. Niedługo znów spróbuję.
Marchewkowe ogólnie jest takie wilgotne, może sprawiać wrażenie zakalca ale to jego urok właśnie 😉 przetestuj ten przepis i będziesz miała porównanie 🙂