Pyszne, wilgotne ciasto z cynamonowo-imbirową nutą.
Składniki
- marchew, 700 g
- jajko, 3 szt.
- olej rzepakowy, 165 ml
- cukier trzcinowy, 100 g
- mąka tortowa, 200 g
- soda oczyszczona, 0,5 łyżeczki
- otarta skórka z jednej pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- cynamon, 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa, 0,5 łyżeczki
- imbir, 0,5 łyżeczki
- żurawina, 1 łyżka
- orzechy włoskie drobno posiekane, 1 łyżka
- cukier puder, do posypania ciasta
Wykonanie
- Marchew myjemy i obieramy.
- W dużej misce ucieramy na tarce z dużymi oczkami.
- Do startej marchewki dodajemy olej z jajkami i mieszamy.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy.
- Po uzyskaniu ednolitej masy przekładamy ją do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok 40-45 min. Sprawdzamy wykałaczką do suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu
Moje dziewczyny uwielbiają marchewkę. Ciekawe, czy w takiej formie też? Muszę sprawdzić
Mam nadzieję, że tak
smacznego
Fantastyczne. Otulająco-rozgrzewające na jesienną szarówkę.
Dokładnie, jesienne ciacho, do tego herbatka z imbirem
Wygląda smakowicie. W zeszłym roku dwa razy robiłam ciasto marchewkowe, ale wyszły mi lekko zakalcowace. Niedługo znów spróbuję.
Marchewkowe ogólnie jest takie wilgotne, może sprawiać wrażenie zakalca ale to jego urok właśnie
przetestuj ten przepis i będziesz miała porównanie 