Pavlova to deser australijski i nowozelandzki, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, borówkami, itp.
Beza z poniższego przepisu jest chrupiąca na zewnątrz, piankowa i delikatna wewnątrz. Bardzo prosta w wykonaniu.
Doskonały sposób na wykorzystanie białek pozostałych często z innych wypieków.
Beza (składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- białka, 6 szt. (z dużych jajek, z małych 7 szt.)
- sól, szczypta
- drobny cukier do wypieków, 300 g
- mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka
- sok z cytryny, 1 łyżeczka
Krem
- śmietana kremówka, 150 ml (schłodzonej)
- serek mascarpone, 250 g
- cukier puder, 3 łyżki
Dodatkowo
- owoce, świeże lub mrożone (ulubione – u mnie truskawki, maliny i borówki + kilka listków świeżej mięty)
Wykonanie bezy
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
- Stopniowo (to ważne!) dodajemy cukier, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany.
- Następnie dodajemy sok z cytryny i ubijamy jeszcze chwilkę.
- Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papierze rysujemy okrąg o średnicy ok 22 cm (najłatwiej odrysować go od talerza).
- Wykładamy na niego masę bezową i formujemy wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120ºC. Pieczemy ok 1 godz. 45 min. do 2 godzin (czas i temperatura pieczenia zależy od piekarnika, powinniśmy otrzymać jasną, chrupiącą z zewnątrz i piankową w środku bezę).
- Upieczoną bezę studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Wykonanie kremu
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.
- Następnie łączymy z mascarpone i ubijamy jeszcze chwilkę do uzyskania jednolitej masy.
*beza może popękać, a jej środek lekko zapaść się do środka tworząc zagłębienie na krem
*bezę można upiec dzień wcześniej, a kremówkę i owoce wyłożyć najlepiej na ok godzinkę przed podaniem
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Witam jak beza szybko się rumieni a po 30 min zaczyna się palić zmniejszyć temperaturę to opada
Witaj, prawdopodobnie za duża temperatura od początku
Idealna za każdym razem! Łatwe a jakie pyszne. Ulubione ciacho w naszym domu dzięki za przepis
Dziękuję i cieszę się Marta 🙂 pozdrawiam cieplutko
Czy ty robisz jedną bezę i tylko na górę dajesz krem i owoce czy można upiec dwie i przełożyć?
Hej Agata, tak, ja robię jedną i na górze wykładam krem i owoce ale jak najbardziej można upiec dwie i przełożyć w środku, ew.do diekoracji jeszcze na wierzchu. Pozdrawiam