Proste, smaczne, swojskie jedzenie – tak w kilku słowach można określić to danie. Dzięki połączeniu tradycyjnych smaków idealne jako danie obiadowe lub imprezowe. Myślę, że szczególnie Panom przypadnie do gustu 🙂
Składniki
Porcja dla 2-3 os.
- kiełbasa biała surowa, 4-5 szt.
- cebula biała, 2 szt.
- cebula czerwona, 2 szt.
- czosnek, 4 ząbki
- majeranek, 1-2 łyżeczki
- sól i pieprz, do smaku
- olej, do smażenia
- białe wytrawne wino, 2 łyżki
- liść laurowy, 3 szt.
- ziele angielskie, 3-4 kulki
Wykonanie
- Białą kiełbasę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku z liściem laurowym i zielem angielskim. Parzymy ok 10 min. Studzimy i kroimy w większe kawałki.
- Cebule kroimy w grube pióra. Wrzucamy do miski z czosnkiem (każdy ząbek przekrawamy na pół).
- Lekko posypujemy solą i odstawiamy na chwilkę, żeby puściły soki.
- Następnie podsmażamy i dodajemy pokrojoną białą kiełbasę.
- Kiełbasę z cebulką przyprawiamy majerankiem, sola i pieprzem oraz podlewamy winem.
- Chwilę razem smażymy do lekkiego odparowania wina.
Propozycja podania: z pieczywem i kiszonym ogórkiem 😉
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉