Miękkie, puszyste pierniczki, które można upiec 2-3 tygodnie przed świętami i przechowywać w puszce lub delektować się nimi zaraz po upieczeniu.
Aromat wydobywający się z kuchni wprowadza nas małymi kroczkami w świąteczny czas 🙂
Składniki
Porcja na ok 2 blachy
- miękkie masło, 100 g
- kakao, 3/4 łyżeczki
- miód płynny, 1/4 szklanki
- cukier puder, 1/3 szklanki
- jajko, 1 szt.
- mąka tortowa, 2 i 1/4 szklanki
- soda oczyszczona, 1 łyżeczka
- cynamon, 1 łyżeczka
- imbir, 1 łyżeczka
Wykonanie
- Do dużej miski wlewamy miód, nastanie dodajemy mąkę, masło, kakao, cukier puder, sodę i jajko.
- Wszystkie składniki zagniatamy (najlepiej ręką) do momentu kiedy uzyskamy jednolitą masę.
- Blat lub stolicę posypujemy lekko mąką.
- Oddzielamy kawałek ciasta i wałkujemy je na ok 5 mm placek.
- Wykrawamy ulubione wzory.
- Pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.
- Wykładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika i pieczemy ok 10 min.
- Upieczone pierniczki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
*jeśli dekorujemy lukrem (1 szklanka cukru pudru dokładnie wymieszana z 1 łyżką śmietany 18 %) to gorące, od razu po wyjęciu z piekarnika
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉