Karkówka duszona z cebulą

Dwuskładnikowe danie, które powala smakiem.
Krucha karkówka przekładana cebulą, w sosie własnym lub podlana białym winem – to musi być mistrzostwo 😉

zasada: cebuli powinno być 2 x więcej niż karkówki
W oryginalnym przepisie karkówkę podlewamy białym winem.
Poniżej zrobiona w sosie własnym.

Składniki

  • karkówka, 1 kg
  • cebula, 2 kg
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa wieprzowego (opcjonalnie)
  • białe wytrawne wino, 100 ml
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Karkówkę kroimy w ok 1,5 cm plastry, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Nacieramy przyprawami – solą, pieprzem i ew. przyprawą do mięsa wieprzowego.
  3. Na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie grillowa) obsmażamy karkówkę z obu stron – ważne jest aby obsmażyć ją mocno i szybko, żeby zamknąć pory a soki zostaną wewnątrz.
  4. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy solą żeby lekko zmiękła.
  5. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na przemian warstwę cebuli (surowej) i warstwę karkówki i tak do wyczerpania składników.
  6. W oryginalnym przepisie podlewany całość białym winem – ja zrobiłam to danie w sosie własnym, cebula i karkówka puściły soki, które wytworzyły smaczny sos.
  7. Jestem zwolenniczką „slow cooking” czyli powolnego gotowania, dlatego moją karkówkę piekłam 2 godziny w temperaturze 150 st. C  pod przykryciem, po tym czasie zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 30 min. w celu redukcji sosu.
    Czas pieczenia uzależniony jest oczywiście od rodzaju mięsa, karkówka powinna być miękka i krucha.
  8. Idealnie komponuje się z purée ziemniaczanym i różnego rodzaju kaszami.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


10 Replies to “Karkówka duszona z cebulą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.