Dwuskładnikowe danie, które powala smakiem.
Krucha karkówka przekładana cebulą, w sosie własnym lub podlana białym winem – to musi być mistrzostwo 😉
zasada: cebuli powinno być 2 x więcej niż karkówki
W oryginalnym przepisie karkówkę podlewamy białym winem.
Poniżej zrobiona w sosie własnym.
Składniki
- karkówka, 1 kg
- cebula, 2 kg
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa wieprzowego (opcjonalnie)
- białe wytrawne wino, 100 ml
- olej, do smażenia
Wykonanie
- Karkówkę kroimy w ok 1,5 cm plastry, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Nacieramy przyprawami – solą, pieprzem i ew. przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie grillowa) obsmażamy karkówkę z obu stron – ważne jest aby obsmażyć ją mocno i szybko, żeby zamknąć pory a soki zostaną wewnątrz.
- Cebulę kroimy w piórka, posypujemy solą żeby lekko zmiękła.
- W naczyniu żaroodpornym wykładamy na przemian warstwę cebuli (surowej) i warstwę karkówki i tak do wyczerpania składników.
- W oryginalnym przepisie podlewany całość białym winem – ja zrobiłam to danie w sosie własnym, cebula i karkówka puściły soki, które wytworzyły smaczny sos.
- Jestem zwolenniczką „slow cooking” czyli powolnego gotowania, dlatego moją karkówkę piekłam 2 godziny w temperaturze 150 st. C pod przykryciem, po tym czasie zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 30 min. w celu redukcji sosu.
Czas pieczenia uzależniony jest oczywiście od rodzaju mięsa, karkówka powinna być miękka i krucha. - Idealnie komponuje się z purée ziemniaczanym i różnego rodzaju kaszami.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Slow cooking – pierwszy raz spotykam się z takim określeniem 🙂
To gotowanie na wolnym ogniu w niskiej temperaturze przed długi czas 🙂
Jadłam wczoraj 🙂 do tego jeszcze buraczki
O buraczki idealnie pasują
hmm a czy zamiast karków można by użyć np. schabu? bo nęci mnie ten przepis, a za karkówką nie przepadam
Jak najbardziej
Esencja kuchni polskiej – prosto i smacznie 🙂
Dokładnie, stara dobra szkoła, bez zbędnych kombinacji
Super, zapisuję przepis i zrobie niedługo mężowi, jego smaki 🙂
Świetnie, myślę, że będzie mu smakować