Site icon iMadzik

Sałatka z cukinii do słoików

Surówka z cukinii do słoików

Surówka z cukinii do słoików

Sałatka z cukinii w słodko-kwaśniej zalewie to wyjątkowy smak i kolory lata zamknięte w słoiczkach. Obowiązkowa pozycja w naszych spiżarniach.
Jestem przekonana, że skradnie również Wasze podniebienia 😉

Składniki
Porcja na 6 słoików o pojemności 300 ml

Zalewa

Wykonanie

  1. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach do dużej miski.
  2. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do cukinii.
  3. Do cukinii i cebuli dodajemy 4 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę, aby puściły soki.
  4. Po tym czasie dokładnie odciskamy sok – najwygodniej zrobić to w durszlaku odciskając dłonią.
  5. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, papryki kroimy w małe paseczki i dodajemy do miski z cukinią.
  6. Do garnka dodajemy składniki zalewy i gotujemy mieszając na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru.
  7. Gorącą zalewę przelewamy do miski z warzywami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę.
  8. Po tym czasie surówkę przekładamy do wyparzonych i wysuszonych słoików, ale nie napełniamy ich do końca, zostawiamy około 1,5 cm wolnego miejsca od góry.
  9. Na wierzch każdego wlewamy łyżeczkę oleju.
  10. Słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy – ja robię to w piekarniku – szczegóły dot. pasteryzacji znajdziecie TUTAJ
Surówka z cukinii do słoików

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Exit mobile version