Site icon iMadzik

Dewolaj (de volaille, devolay)

Dewolaj

Dewolaj

Danie, którego chyba nikomu przedstawiać nie trzeba 😉
Kotlet z roztłuczonej piersi kurczaka z nadzieniem z masła i pietruszki (oryginalna wersja), panierowany w mące, jajku i bułce tartej, smażony na głębokim oleju.
Ulubieniec dorosłych i dzieci.

Składniki
Porcja dla 4 osób

Wykonanie

  1. Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, lekko solimy Można dodać odrobinę domowej vegety) i dokładnie mieszamy.
  2. Masełko wykładamy na folii aluminiowej, formując prostokąt. Zawijamy i odkładamy do lodówki.

    Masło z pietruszką

  3. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdą przekrawamy wzdłuż na pół.
  4. Następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej w woreczku, żeby nie poszarpać mięsa.

  5. Rozbite piersi kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem.
  6. Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy na 4 mniejsze prostokąty (patrz zdjęcie wyżej).
  7. Pasek masła układamy na cieńszym brzegu rozbitego kotleta i dość ciasno, zawijamy w podłużny walec.
  8. Tak przygotowane kotlety, kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
    *Dobrze panierujcie końcówki, żeby masełko nie wypłynęło podczas smażenia 😉
  9. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (tyle oleju żeby sięgał mniej więcej do połowy kotletów) i smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Exit mobile version