Site icon iMadzik

Zupa krem z kurek

Zupa krem z kurek

Zupa krem z kurek

Aromatyczna, delikatna i kremowa zupa pachnąca lasem.

Składniki
Porcja dla 2-3 osób

Wykonanie

  1. Kurki oczyszczamy bardzo dokładnie.
  2. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  3. W garnku roztapiamy masło na którym szklimy pokrojoną w kostkę cebulę,  następnie dodajemy warzywa i kurki.
  4. Całość smażymy przez około 10 minut, często mieszając.
  5. Następnie dodajemy bulion, ziele angielskie i liście laurowe.
  6. Gotujemy ok 30 minut pod przykryciem (po tym czasie wyjmujemy kilka sztuk kurek do dekoracji).
  7. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i wlewamy śmietankę.
  8. Zupę blendujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  9. Przygotowujemy grzanki: na suchej, rozgrzanej patelni prażymy pokrojony w niedużą kostkę chleb razowy, 1 -2 kromki.
  10. Na patelni grillowej lub funkcji grill w piekarniku grillujemy plastry boczku, dość mocno, aby zrobiły się ciemne i sztywne.
  11. Porcję zupy wylewamy na talerz, na środku wykładamy kilka kurek, grzanki i plastry grillowanego boczku.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Exit mobile version