Aromatyczne, łatwe w wykonaniu danie, na szybki obiad.
Tagliatelle to klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek. Smakuje wyśmienicie z sosem pomidorowym w towarzystwie prostych dodatków np. tuńczyka.
Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d’Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio w 1487 roku.
16 kwietnia 1972 r. Confraternita del Tortellino i l’Accademia Italiana della Cucina złożyły w Izbie Przemysłowo-Handlowej w Bolonii wzorcowe wymiary tagliatelle, które wynoszą 8 mm szerokości po ugotowaniu (7 w stanie surowym). Sporządzony ze złota wzorzec tagliatelle znajduje się w siedzibie Izby. Grubość nie została ściśle określona, ale eksperci oceniają, że powinna mieścić się między 0,6 i 0,8 mm.
Klasyczny przepis mówi, że tagliatelle powinno się podawać z sosem bolognese z dodatkiem parmezanu.
Porcja dla 2-3 osób, czas przygotowania ok 20 min.
Składniki
- makaron tagliatelle, 200 g
- tuńczyk w oleju, 185 g
- pomidory krojone w puszce, 400 g (lub świeże)
- cebula, 1 szt
- czosnek, 1-2 ząbki
- natka pietruszki
- przecier pomidorowy, 2 łyzeczki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- bazylia, (świeża lub suszona)
- ser tarty (parmezan, mozzarella lub inny ulubiony), do posypania
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
- Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kiedy lekko się zeszkli dorzucamy drobno pokrojony czosnek.
- Wrzucamy pomidory z puszki (lub świeże pokrojone w kostkę), chwilę podsmażany i lekko odparowujemy.
- Dokładamy rozdrobnionego tuńczyka (wraz z oliwą).
- Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
- Dodajemy przecier pomidorowy.
- Chwilę razem gotujemy do połączenia składników.
- Ugotowany makaron odcedzamy (nie przelewamy zimna wodą!) i od razu dorzucamy do patelni w sosem.
- Wyłączamy palnik i mieszamy zawartość patelni do połączenia makaronu z sosem.
- Dorzucamy garść pokrojonej natki pietruszki, mieszamy.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu na wierzchu posypując tartym serem.
Buon appetito 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉