Site icon iMadzik

Domowa vegeta

Domowa vegeta

Domowa vegeta

Wielozadaniowa, zdrowa, aromatyczna przyprawa warzywna, która idealnie sprawdzi się w naszej kuchni. Jest co prawda czaso i pracochłonna ale cudowny zapach i smak rekompensują wszystko.
Na blogu znajdziecie również przepis na domową bulionetkę

Składniki

Wykonanie

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i za pomocą obieraczki do warzywa skrajamy na drobne paseczki.
  2. Pory przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze paseczki.

    Domowa vegeta

  3. Pietruszkę i lubczyk myjemy i osuszamy następnie odcinamy łodygi, zostawiamy tylko liście, odkładamy na bok (dołożymy je pod koniec suszenia).
  4. Pokrojone warzywa wykładamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  5. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 70 st. C, przy lekko uchylonych drzwiczkach przez ok 5-6 godzin.

    Domowa vegeta

  6. Pod koniec suszenia dodajemy pietruszkę i lubczyk.
  7. Wszystkie warzywa powinny być suche i kruche.

    Domowa vegeta

  8.  Przyprawy (pieprz, ziele angielskie i sól) blendujemy lub mielimy w młynku do kawy, odstawiamy na bok.
  9. Następnie wysuszone warzywa blendujemy partiami do czasu uzyskania żądanej konsystencji.
  10. Całość – warzywa i przyprawy – dokładnie mieszamy w dużej misce i przekładamy do pojemników.

* przygotowałam dwie wersje domowej vegety:

1. część warzyw i przypraw zblendowałam bardzo drobno i przesiałam przez sitko
2. pozostałą część warzyw i przypraw zblendowałam dość grubo – ta wersja świetnie sprawdzi się do sosów i gęstych zup

 

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Exit mobile version