Rosół z imbirem jest bardzo rozgrzewający. Zdrowotne działanie imbiru jest ogólnie znane, m. in. wzmacnia odporność, wspomaga układ trawienny, dla kobiet w ciąży jest skutecznym środkiem redukującym mdłości, obniża poziom cukru we krwi, zawiera substancje, które zwalczają komórki rakowe. Dodany do tradycyjnego polskiego rosołu podkreśla i zaostrza jego smak. Imbir jest jedną z najbardziej popularnych przypraw używanych w kuchni chińskiej. Rosół z imbirem to właśnie jedna ze specjalności Chińczyków.
Składniki
- kurczak, cały (bez piersi, wykorzystuję je do innego dania)
- włoszczyzna, 1 pęczek
- natka, 1 pęczek
- lubczyk, 2-3 listki lub magi
- ziele angielskie, 5-6 kulek
- liść laurowy, 4-5 listków
- pieprz czarny, ok 10 kulek
- imbir korzeń, 5-6 plastrów
- cebula, 1 szt.
- sól, pieprz
- ulubiony makaron (ugotowany wg wskazówek na opakowaniu)
Przygotowanie
- Kurczaka rozbieramy na części, myjemy.
- Wrzucamy do zimniej wody i gotujemy 2-3 godziny, powinien lekko „pyrkać” 🙂
- Po tym czasie odszumiamy wywar zbierając łyżką z powierzchni wszystkie pływające elementy, żeby wywar był przejrzysty.
- Wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny kulki i solimy ok 1 łyżki.
- Obraną, umytą włoszczyznę dorzucamy do rosołu (zielone liście pietruszki i selera dokładnie płuczemy, również wrzucamy) + natka.
- Cebulę opalamy nad ogniem i dodajemy do rosołu.
- Gotujemy do miękkości warzyw.
- Pod koniec gotowania wrzucamy lubczyk, plastry imbiru i gotujemy jeszcze ok 10-15 min.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem mielonym ew. magi.
- Na talerzu wykładamy ugotowany makaron i zalewamy gorącym rosołem.
- Posypujemy pokrojoną natką.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉