Site icon iMadzik

Rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym

Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Świetnie smakuje podana na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno w formie przekąski.

Składniki

Wykonanie

  1. Schab przekrawamy w poprzek, tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa, uważamy żeby nie przeciąć do końca.
  2. Tak przygotowane mięso rozbijamy tłuczkiem.
  3. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostra papryką i majerankiem.
  4. Mięso mielone przekładamy do miski, przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami lub gotową przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wyrabiamy.
  5. Płat schabu posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
  6. Następnie układamy plasterki żółtego sera, pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę.
  7. Na wierzchu wykładamy delikatnie mięso mielone, lekko dogniatamy je dłonią.
  8. Całość zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim (polecam ten link )
  9. Gotową roladę zawijamy w folię aluminiową (informację jak jej używać znajdziecie tutaj)
  10. Roladę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy kolejne 90 min.
  11. Upieczoną roladę wyjmujemy do wystygnięcia lub podajemy na ciepło.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Exit mobile version