Tradycyjny śledź w śmietanie – pychota 😉 a co powiecie na równie smaczną wersję „light”?
Składniki
- filety śledziowe a’la Matjas w oleju, 460 g
- cebula, 1 szt. duża
- jabłko, 0,5
- koperek
- jogurt naturalny, 4 łyżki
- śmietana 18%, 2 łyżki
- sól i pieprz
- sok z cytryny, 1 łyżeczka
- Śledzie odsączyć na sicie, pokroić na średnie kawałki.
- Cebulę pokroić w grubą kostkę.
- Jabłko pokroić w mniejszą kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
- W misce wymieszać jogurt naturalny ze śmietaną, przyprawić solą (UWAGA śledzie są słone) i pieprzem.
- Wrzucić cebulę, jabłko i śledzie.
- Dodać sok z cytryny i pokrojony koperek.
- Dobrze jak chwilę się „przegryzą”.
- Podawać z ziemniakami ugotowany na parze lub z wody.
* można zrobić z samym jogurtem naturalnym (ja jednak lubię lekki posmak śmietany) 😉
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉