Smaczny, szybki obiad dla zabieganych 😉
Składniki
- makaron tagliatelle, 200 g
- boczek wędzony, 150 g
- szpinak baby, 200 g
- czosnek, 3 ząbki
- ser pleśniowy, 75 g
- śmietana 18 % do zup i sosów, 50 ml
- olej rzepakowy, do smażenia
- sól i pieprz
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy ok 4-5 min.
- Czosnek kroimy w drobną kostkę i lekko solimy żeby puścił soki. Dorzucamy do boczku.
- Stopniowo dodajemy szpinak. Smażymy razem do czasu aż szpinak zmniejszy objętość, ok 5 min.
- Na patelnię wlewamy śmietanę i przyprawiamy całość solą i pieprzem.
- Smażymy razem ok 4-5 min.
- Dorzucamy ugotowany, odcedzony makaron (nie przelewamy zimną wodą!).
- Dodajemy pokruszony ser pleśniowy i dokładnie mieszamy.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉