Site icon iMadzik

Pikle w zalewie curry

Pikle w zalewie curry

Pikle w zalewie curry

Pikle wg przepisu, który dostałam od Pawła i jego żony na stałe wpisują się w nasz kuchenny repertuar 🙂
Imprezowy hicior, świetny dodatek do obiadu czy kanapek.
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarce.

Składniki

zalewa:

Wszystkie składniki zalewy gotujemy ok 3-5 min.

  1. Ogórki obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż na 4 części.
  2. Do wyparzonych, osuszonych słoików wkładamy: plaster cebuli, łyżeczkę gorczycy, wkładamy pikle „na pionowo” i na wierzchu układamy liść selera.
  3. Do każdego słoika wlewamy zalewę, zakręcamy i pasteryzujemy „na mokro” max. 4 min.
  4. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy słoiki w garnku.
  5. Słoiki wyjmujemy z garnka po ok 1 godzinie.

Szczegółowe informacje dot. pasteryzacji znajdziecie TUTAJ

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego wpisu w komentarzu 😉

 

 


Exit mobile version