Site icon iMadzik

Pieczony schab

Pieczony schab

Pieczony schab

Pieczony schab to świetna alternatywa dla sklepowych wędlin, idealnie nadaje się na kanapki ale również jako danie obiadowe.
Świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole.
Zaskoczcie swoich gości aromatycznym, kruchym schabikiem pieczonym metodą „slow cooking” (wolnego gotowania/pieczenia w niższej temperaturze).

Składniki

Wykonanie

1 dzień przed pieczeniem

  1. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Celowo nie podaję proporcji przypraw, bo zasada jest prosta: mocno nacieramy mięso solą, czosnkiem (świeży przeciśnięty przez praskę) i paprykami (ostrość regulujcie ilością ostrej papryki) ze wszystkich stron, delikatnie wklepując przyprawy w mięso.
  3. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawiamy do lodówki na noc.

W dniu pieczenia

  1. Na ok 1 godzinę przed pieczeniem wystawiamy mięso z lodówki aby „odpoczęło” w temperaturze pokojowej.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C, góra/dół.
  3. Do nagrzanego piekarnika wkładamy naczynie ze schabem i pieczemy 15 min.
  4. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy ok 2 godzin.
  5. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 10 min. bez przykrycia, aby mięso ładnie się zarumieniło.
  6. Czas pieczenia uzależniony jest oczywiście od rodzaju i jakości mięsa, schab powinna być miękki i kruchy, sprawdzamy to wykałaczką.

Propozycja podania:
* kroimy w cienkie plastry jako wędlinę na kanapki
* kroimy w grubsze ok 1,5 cm plastry i podajemy z sosem jako danie obiadowe
* do pieczystych idealnie pasuje ćwikła z chrzanem lub sos tatarski

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Exit mobile version