Kanapki z dynią? – czemu nie 🙂 Wyrazista w smaku pasta z dyni z serem feta i słonecznikiem. Może uda się Was zaskoczyć 😉
Składniki
- purée z dyni, 1 szklanka (przepis TUTAJ)
- ser feta, 150 g
- ziarna słonecznika, 50 g
- czosnek, 1 ząbek
- świeża bazylia, 2 łyżki drobno posiekanej
- papryczka chilli, 0,5 szt. lub szczypta chilli w proszku
- zatar, 1 łyżeczka
- sok z cytryny, 2 łyżki
- oliwa, łyżeczka
Wykonanie
- Do rozdrabniacza wrzucamy wszystkie składniki (czosnek i papryczka chilli – bez pestek, drobno posiekane).
- Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Próbujemy, ewentualnie dosmaczamy. Jeśli pasta jest za gęsta dodajemy odrobinę soku z cytryny lub oliwy.
- Gotową pastę przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉