Site icon iMadzik

Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

Smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu pomidorowa z soczewicą to świetna propozycja na gęstą, sycącą i aromatyczną zupę.

Składniki
Porcja dla 3-4 os.

Wykonanie

  1. Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Obrane i umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę kroimy w kosteczkę.
  3. W garnku rozgrzewamy ok 4-5 łyżek oleju i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy chwilkę, cały czas mieszając (ok 2-3 min.).
  4. Następne wlewamy bulion i gotujemy ok 5-10 min. do czasu kiedy warzywa lekko zmiękną.
  5. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i soczewicę.
  6. Zupę przyprawiamy kminem, kolendrą, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  7. Gotujemy na niedużym ogniu, często mieszając bo soczewica lubi się przypalać, do czasu kiedy soczewica będzie miękka (ok 15 min.) – pilnujmy, żeby jej nie rozgotować.
  8. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron i dokładnie mieszamy.
  9. Zupę można zabielić śmietaną ale ja tego nie robię.
  10. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i podajemy.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Exit mobile version