Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu.
Praktycznie niczym się nie różnią od tradycyjnych zrazów, nawet pokusiłabym się o opinię, że są ciut lepsze 😉
* Przepis, dzięki, któremu wygrałam konkurs: Przepisy z szuflady „KONKURS NAJCENNIEJSZY PRZEPIS” 😉
Składniki
- mięso mielone, 0,5 kg (wołowe lub wieprzowo-wołowe)
- boczek, kilka plasterków
- ogórek konserwowy, 2 szt.
- papryka czerwona, 1 szt.
- cebula, 1 szt.
- natka
- musztarda, 3 łyżki
- jajko, 1 szt.
- sól, pieprz
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- liść laurowy, 2 szt.
- ziele angielskie, 3 kulki
- pieprz kulki, 5 kulek
- bułka tarta, 2-3 łyżki
- olej, do smażenia
Wykonanie
- Mięso przekładamy do miski.
- Wbijamy jajko, dodajemy wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Całość mieszamy (najlepiej ręką) do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie mięso dzielimy na części i formujemy owalne placki.
- Każdy z nich smarujemy około 1/2 łyżeczki musztardy.
- Cebulę, ogórki konserwowe i paprykę kroimy w kostkę.
- Na przygotowanym wcześniej mięsie układamy po plasterku boczku, ogórka, paprykę, cebulę i pokrojoną natkę.
- Zawijamy boki i następnie mięso zwijamy jak zraza.
- Tak przygotowane roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju dość mocno z każdej strony.
- Następnie podlewamy gorącą wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kulki i dusimy na małym ogniu ok 10 minut.
- Wyciągam roladki, wywar zagęszczamy wodą z mąką.
- Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
- Przekładamy roladki z powrotem do sosu.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉