Delikatne udka kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym.
Składniki
- mięso z udka kurczaka bez skóry, 500 g
- pieczarki, 7-8 średnich
- 0,5 l bulionu
- czosnek, 1 ząbek
- przyprawa do kurczaka, 3-4 łyżki
- tymianek, 1 łyżeczka
- liść laurowy, 2 szt.
- ziele angielskie, 3 kulki
- pieprz czarny, 5 kulek
- sól, pieprz
- mąka, do obtoczenia
- olej, do smażenia
Przygotowanie
- Mięso umyć i osuszyć.
- Posypujemy przyprawą do kurczaka.
- Lekko oprószyć mąką.
- Pieczarki dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę (razem ze skórką)
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej
- Kurczaka dosyć mocno podsmażany z obu stron
- Dorzucamy pokrojony czosnek i po chwili pieczarki
- Posypujemy tymiankiem i smażymy razem chwilę
- Podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu do miękkości kurczaka – ok 30 min.
- Po tym czasie redukujemy sos – odkrywamy i gotujemy ok 10 min. Jeśli nadal jest za rzadki to lekko zagęszczamy mąką (0,5 szklanki wody, 1-2 łyżki mąki , szczypta soli – mieszamy, żeby nie powstały grudki i wlewamy do sosu, gotujemy do zgęstnienia).
- Podajemy z ziemniakami, ulubioną kaszą lub ryżem i surówką.
Smacznego
Uwagi: pieczarki nie są zbyt intensywne w smaku dlatego do jego „podkręcenia” można dodać do sosu suszonego grzybka 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉