Śledź w towarzystwie jabłka, cebuli, kiszonego ogórka, ziemniaka i zielonego groszku połączone mixem jogurtu z majonezem – to musi być imprezowy hit 😉
Składniki
- śledź matias solony, 4 szt.
- groszek zielony konserwowy, 1 puszka mała
- jabłko, 1 szt.
- cebula, 1 szt.
- ziemniaki, 3 szt.
- pomidory, 2 szt.
- ogórek kiszony, 2 szt.
- majonez, 2 łyżki
- jogurt naturalny, 2 łyżki
- koperek świeży, pół pęczka
- sól i pieprz
Wykonanie
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie studzimy, obieramy ze skórki.
- Śledzie i groszek odsączamy na sicie.
- Ziemniaki, jabłko, cebulę, pomidory i ogórki kroimy w grubszą kostkę.
- Do miski wrzucamy powyższe składniki.
- W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem oraz pokrojonym koperkiem i dodajemy do pozostałych składników.
- Przyprawiamy solą i pieprzem. UWAGA z solą – śledzie są słone, próbujemy i dopiero przyprawiamy. Sałatka powinna być dość pierna.
- Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę do „przegryzienia”.
 Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉