Szybkie, zdrowe i smaczne danie. Idealne dla sportowców oraz osób na diecie.
Składniki
- ryż jaśminowy, 100 g (jedna torebka)
- pierś kurczaka, pojedyncza
- pieczarki, 200 g
- papryka czerwona, 150 g
- cukinia, 150 g
- cebula, 0,5 szt.
- czosnek, 1 ząbek
- natka pietruszki
- masło, 2 łyżki
- sól, pieprz
Wykonanie
- Ryż gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
- Pierś kurczaka myjemy i kroimy w paseczki.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę, cukinię, czosnek pokrojony w plasterki, paprykę pokrojoną w cienkie paski. Chwilę podsmażamy.
- Dorzucamy posoloną i popieprzoną pierś kurczaka.
- Po ok 3-4 min wrzucamy pokrojone pieczarki, mieszamy i smażymy chwilę razem.
- Następnie podlewamy wszystko 0,5 szklanki wody i dusimy kilka minut pod przykryciem do miękkości.
- Pod koniec dodajemy pokrojoną natkę i ugotowany ryż. Dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉