Site icon iMadzik

Marchewka w sosie słodko-kwaśnym

Marchewka w sosie słodko-kwaśnym

Marchewka w sosie słodko-kwaśnym

Najlepsza marchewka jaką jadłam ever!
Wyśmienity dodatek do dań obiadowych. Przepis dostałam od świetnej Pani Domu, która raczyła nas swoimi specjałami przy każdej wizycie w Jej domu. Pani Basiu…… dziękuję! 

Składniki
Porcja na 7 słoików 300 ml

Wykonanie

  1. Słoiki wyparzamy i osuszamy.
  2. Marchew myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
  3. Gotujemy al’dente ok 10-15 min. Odcedzamy.
  4. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  6. Do dużego garnka dodajemy ocet, olej, keczup, przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz, pokrojoną paprykę i cebulę. Zagotowujemy.
  7. Następnie dodajemy ugotowaną marchew. Całość mieszamy i gotujemy razem ok 5 min.
  8. Gorącą marchew przekładamy do słoików. Dobrze zakręcamy.
  9. Blaszkę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i do zimnego urządzenia wstawiamy weki tak, aby słoiki nie stykały się ze sobą. Włączamy piekarnik na 120 st. C, góra – dół i od momentu osiągnięcia temperatury liczymy czas 20 minut. Po wyznaczonym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy słoiki na ok. 15 min. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Więcej informacji na temat pasteryzacji znajdziesz TUTAJ

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Exit mobile version