Kotlet z piersi kurczaka to niezawodna propozycja na szybki i smaczny obiad.
Porcja dla 2 osób
Składniki
- pierś kurczaka, 1 podwójna
- jajko, 2 szt.
- mąka, do panierowania
- sól i pieprz
- przyprawa do kurczaka, 1 łyżeczka
- olej rzepakowy, do smażenia
Wykonanie
- Pierś kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Oddzielamy na 2 pojedyncze piersi, następnie każdą przekrawamy w poprzek.
- Tak przygotowane mięso rozbijamy przez folię spożywczą (mięso kurczaka jest delikatne, dlatego rozbijamy je przez folię, żeby go nie poszarpać).
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Jajka „kłócimy” z przyprawą do kurczaka.
- Mąkę wsypujemy na głęboki talerz.
- Przyprawione piersi kurczaka panierujemy w jajku i mące.
- Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉