Site icon iMadzik

Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym

Łatwe w przygotowaniu, bardzo delikatne w smaku.

Składniki

Wykonanie

  1. Bułkę zalewamy mlekiem, aby nasiąkła (ok 15 min), następnie dobrze odciskamy na sicie.
  2. Mięso mielone wkładamy do miski.
  3. Cebulę kroimy w drobną w kostkę i lekko solimy, żeby zmiękła.
  4. Do mięsa dodajemy jajko, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulę i odrobinę pokrojonego koperku.
  5. Wszystko dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękoma – im dłużej, tym klopsiki będą bardziej puszyste).
  6. Formujemy nieduże mięsne kulki (jeśli mięso klei się do rąk wystarczy je zwilżyć wodą) i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy ok 10 min. na średnim ogniu.
  7. W kubku rozrabiamy wodę z mąką i śmietaną oraz szczyptą soli, do zagęszczenia sosu.
  8. Wyjmujemy klopsy z garnka i wlewamy do niego rozrobioną mąkę (gęstość sosu należy regulować dolewaną mąką).
  9. Do odpowiednio zagęszczonego sosu wrzucamy pokrojony koperek, liść laurowy, ziele angielskie i mieszamy.
  10. Z powrotem wrzucamy klopsy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min., od czas do czasu mieszając, żeby zredukować sos.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Exit mobile version