Site icon iMadzik

Frittata

Frittata

Frittata

Frittata to niezwykle proste i smaczne włoskie danie. Można ją przyrządzać i jeść na różne sposoby, na ciepło lub na zimno. Idealna na śniadanie.

Do przygotowania dobrej frittaty niezbędna jest patelnia z odpinaną rączką,  w której można zapiekać w piekarniku.

Podstawą frittaty są jajka, pozostałe składniki zależą wyłącznie od naszej wyobraźni 😉

Składniki

Porcja dla 2 osób 

Wykonanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st C
  2. Jajka z mlekiem roztrzepać w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony szczypior, oliwki, groszek i pokrojoną w kostkę wędlinę.
  3. Na małej patelni delikatnie podsmażyć na maśle drobno pokrojony czosnek, dodać szpinak i mieszając smażyć ok 2-3 min.
  4. Na patelni, na której będziemy przygotować frittatę podsmażany pokrojoną paprykę, następnie wlewamy masę jajeczną i smażymy na małym ogniu przez ok 2 min.
  5. Po tym czasie wykładamy pokrojoną w drobną kostkę fetę, posypujemy mozzarellą i papryką w proszku.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-20 min. (w zależności od piekarnika).

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Exit mobile version