Site icon iMadzik

Żurek – gęsta, sycąca zupa

Żurek

Żurek

Tradycyjny polski żurek to jedna z naszych ulubionych zup.
Bardzo często serwuję ją moim domownikom i gościom.
Idealnie sprawdzi się podczas zbliżających się Świąt Wielkiejnocy.
Żurek w naszej wersji można traktować jako danie jednogarnkowe, jest gęsty i sycący.

Składniki (na duży garnek)

Wykonanie

  1. Grzyba suszonego moczymy w letniej wodzie, najlepiej całą noc.
  2. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojoną włoszczyznę,  namoczonego i pokrojonego na mniejsze kawałki grzyba.
  3. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy białą kiełbasę (dobrze jest ją nakłuć np. wykałaczką) , dodajemy sól (niecałą łyżkę), listek laurowy, kilka ziarenek ziela, pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok 20 min.
  4. Wyjmujemy z wywaru warzywa, grzyba oraz kiełbasę, żeby przestygła do pokrojenia.
  5. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
  6. W tym czasie na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę pokrojone w większą kostkę, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę razem smażymy. Wrzucamy do wywaru.
  7. Białą kiełbasę kroimy (ja kroję w półtalarki) i również wrzucamy do zupy razem z warzywami i grzybem, które wcześniej wyjęliśmy.
  8. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
  9. Następnie wlewamy żur staropolski, całą butelkę (przed wlaniem dobrze wymieszać, butelkę otwieramy delikatnie bo może buzować) lub domowy zakwas i dodajemy ok. 2 łyżeczek chrzanu.
  10. Dodajemy majeranek – ok. 1-2 garści (przy wrzucaniu do garnka rozcieramy go w dłoniach).
  11. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 min.
  12. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, magi lub chrzanem.
  13. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, ja kroję w ćwiartki, najpierw wlewam na talerz gorący żurek i na wierzchu układam pokrojone jajka.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Exit mobile version