Site icon iMadzik

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Święta zbliżają się dużymi krokami, dlatego najwyższy czas nastawić zakwas z buraków do wigilijnego barszczu. Przygotowany wg poniższego przepisu idealnie wzmocni i podkreśli smak świątecznej zupy, natomiast spożywany jako napój, jest genialnym eliksirem wzmacniającym i oczyszczającym nasz organizm.

Składniki

Wykonanie

  1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry (muszą być ciężkie, żeby nie wypływały na wierzch) * buraki obrabiajcie w rękawiczkach 😉 
  2.  W wyparzonej i wysuszonej kamionce lub sloiku układamy buraki na przemian z obranymi, przekrojonymi na pół ząbkami czosnku i przyprawami (czosnek i przyprawy obciążamy burakami, żeby nie wypłynęły na powierzchnię).
  3. Całość zalewamy wodą wymieszaną z solą. Wszystkie buraki muszą być dokładnie przykryte, jeśli wypływają na wierzch to dociskamy je np. małym talerzykiem.
  4. Kamionkę przykrywamy (pokrywką lub talerzykiem) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni (czas kiszenia zależy od temperatury – im cieplej, tym szybciej).
  5. Gotowy zakwas przecedzamy i przelewamy do czystych, szczelnie zamykanych słoików lub buteleczek. Przechowujemy w chłodnym miejscu, żeby przerwać proces fermentacji.

* do przygotowania zakwasu najlepiej nadaje się kamionka lub duży szklany słoik

*dodanie odrobiny poprzedniego zakwasu przyspieszy proces fermentacji

*ukiszone buraki możemy wykorzystać np. do sałatek lub jako jarzynkę do obiadu

* w lodówce można przechowywać nawet do miesiąca

Zakwas z buraków

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Exit mobile version