Site icon iMadzik

Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego

Delikatne, puszyste paszteciki z wyrazistych farszem z kiszonej kapusty i pieczarek w towarzystwie czerwonego barszczu to jedna z propozycji  wigilijnych potraw, ale są również świetną opcją na smaczny obiad.

Składniki

Wykonanie

  1. Grzyby suszone zalewamy letnią wodą, odstawiamy na ok 30 min.
  2. Kapustę kroimy drobno,  zalewamy bulionem, dodajemy drobno pokrojone suszone grzyby,  podgotowujemy do miękkości i dobrze odciskamy.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
  4. Pieczarki dobrze myjemy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
  5. Kapustę z grzybami, cebulę i pieczarki wrzucamy do dużej miski, przyprawiamy solą i pieprzem (dużo pieprzu, farsz powinien być pierny), dodajemy kminek, roztrzepane 1 jajko i dokładnie mieszamy.
  6. Ciasto francuskie rozwijamy, przekrawamy na pół wzdłuż, następnie na mniejsze prostokąty.
  7. Na każdy prostokąt wykładamy farsz i zawijamy w rulon.
  8. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujeny czarnuszką.
  9. Pieczemy w nagrzanym do 220 st. C piekarniku ok 30 min.
Paszteciki z ciasta francuskiego

* farsz można zmielić w maszynce do mięsa, ja jednak wolę kiedy czuć kawałki pieczarek 😉

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Exit mobile version