Site icon iMadzik

Makaronowe Love czyli ciekawostki ze świata past

Makaron

Makaron

Zastanawiacie się czasem ile makaronu ugotować do spagetti, sałatki czy zupy? Zdarzyło Wam się ugotować go zbyt dużą ilość?Otóż, okazuje się, że są zasady odmierzania makaronów przed ugotowaniem.

Jedną z podstawowych zasad kuchni włoskiej jest jakość i ilość makaronu na osobę. Gdy makaron ma być daniem głównym, na przykład jako pasta, przyjmuje się 100–120 g na osobę. Gdy będzie jedynym daniem, tę porcję można zwiększyć nawet do 170 g. Do zupy wystarczy 50-60 g.

Makaron

Może więc warto skorzystać z ogólnie przyjętych zasad odmierzania makaronu aby zawsze cieszyć się jego świeżym smakiem.

porcja dla osoby dorosłej: ¾ szkl. makaronu przed ugotowaniem

⅓ szklanki surowego makaronu daje nam 1 szklankę ugotowanego makaronu

Odmierzamy za pomocą specjalnej miarki, która znajduje się w łyżce do makaronów lub tworząc kółko wielkości monety 5 złotowej z kciuka i palca wskazującego

Makaron

Makaron powinniśmy gotować al dente. Lekko twardy w środku dostarcza większej ilości składników odżywczych.

Do zapiekanek makaronowych lub sosów skracamy czas gotowania makaronu przed kolejną obróbką termiczną.

Makaron do zapiekanek gotujemy krócej (niż czas wskazany na opakowaniu) o ⅓ czasu.
Makarony dodawane do sosów na patelni gotujemy (krócej niż czas wskazany na opakowaniu) o ok ¼ czasu.

Włosi za „kulinarny grzech” uważają przelewanie ugotowanego makaronu zimną wodą.

Na blogu znajdziecie propozycje podania past na różne sposoby 😉


Exit mobile version