Zastanawiacie się czasem ile makaronu ugotować do spagetti, sałatki czy zupy? Zdarzyło Wam się ugotować go zbyt dużą ilość?Otóż, okazuje się, że są zasady odmierzania makaronów przed ugotowaniem.
Jedną z podstawowych zasad kuchni włoskiej jest jakość i ilość makaronu na osobę. Gdy makaron ma być daniem głównym, na przykład jako pasta, przyjmuje się 100–120 g na osobę. Gdy będzie jedynym daniem, tę porcję można zwiększyć nawet do 170 g. Do zupy wystarczy 50-60 g.
Może więc warto skorzystać z ogólnie przyjętych zasad odmierzania makaronu aby zawsze cieszyć się jego świeżym smakiem.
- Rodzaj makaronu: świderki, muszelki, kokardki, kolanka
porcja dla osoby dorosłej: ¾ szkl. makaronu przed ugotowaniem
- Drobny makaron do sałatek: gwiazdki, ryżowy, corallini, farfalline
⅓ szklanki surowego makaronu daje nam 1 szklankę ugotowanego makaronu
- Rodzaj makaronu: spaghetti, bavette, bucatini, fettuccini
Odmierzamy za pomocą specjalnej miarki, która znajduje się w łyżce do makaronów lub tworząc kółko wielkości monety 5 złotowej z kciuka i palca wskazującego
Makaron powinniśmy gotować al dente. Lekko twardy w środku dostarcza większej ilości składników odżywczych.
Do zapiekanek makaronowych lub sosów skracamy czas gotowania makaronu przed kolejną obróbką termiczną.
Makaron do zapiekanek gotujemy krócej (niż czas wskazany na opakowaniu) o ⅓ czasu.
Makarony dodawane do sosów na patelni gotujemy (krócej niż czas wskazany na opakowaniu) o ok ¼ czasu.
Włosi za „kulinarny grzech” uważają przelewanie ugotowanego makaronu zimną wodą.
Na blogu znajdziecie propozycje podania past na różne sposoby 😉