Site icon iMadzik

Paluchy Wiedźmy – ciasteczka na Halloween

Paluchy Wiedźmy

Paluchy Wiedźmy

Przerażająco, ohydnie, koszmarnie pyszne ciasteczka na Halloween 😉
Dzieci je uwielbiają… dorośli też się uśmiechają na ich widok 😀

Składniki

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na ciastka szybko posiekać i zagnieść.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  3. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców – w piekarniku urosną).
  4. Koniec każdego palucha smarujemy lekko dżemem i wciskamy obrany ze skórki migdał (zalewamy wrzątkiem na parę minut, skórka łatwiej zejdzie) przecięty na pół, tak żeby dżem wystawał wokół migdała.
  5. W czasie kiedy nagrzewamy piekarnik, chłodzimy ciasta w lodówce – nie tracą kształtu i nie rozlewają się na blaszce.
  6. Pieczemy około 10-12   minut w temperaturze 200 ºC.
  7. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Exit mobile version