Site icon iMadzik

Muffinki wesołe Elfy

Muffinki wesołe Elfy

Muffinki wesołe Elfy

Wesołe muffinki ucieszą naszych Milusińskich. Świetnie sprawdzą się podczas uroczystości dla dzieci jak również w czasie świąt.
Uwaga! wywołują również uśmiech na twarzach dorosłych 😉

Składniki (w temperaturze pokojowej)
Porcja na 12 szt.

na muffinki

na krem

do dekoracji

Wykonanie

Muffinki:

  1. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i lekko studzimy.
  2. W wysokiej misce umieszczamy roztopione masło, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Całość mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników.
  3. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, mieszamy rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
  4. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy żeby nie zgnieść owoców.
  5. Formę do muffinów wykładamy papilotkami.
  6. Nakładamy ciasto do ok 3/4 wysokości papilotek (robię to łyżką do lodów).
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 25 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka.
  8. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  9. Gotowe muffinki posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżą czerwoną porzeczką.

Krem:

  1. Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię miksujemy do powstania gęstego, sztywnego kremu.

Dekoracja:

  1. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
  2. Wciskamy cukrowe oczka, w miejscu nosków m&m’sy i usta – małe okrągłe żelki przekrawamy na pół i wciskamy w miejscu ust.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Exit mobile version