Site icon iMadzik

Pasteryzacja – sposoby i zasady

Pasteryzacja to najlepszy sposób utrwalania domowych przetworów i zapewnienia im kilkumiesięcznej świeżości. Polega on na podgrzaniu słoików z przetworami do temperatury powyżej 60 stopni. W trakcie procesu pasteryzacji temperatura niszczy bakterie i grzyby przy czym zachowuje wartości odżywcze w utrwalanym produkcie i nie pozbawia go oryginalnego smaku oraz aromatu.

Podstawowe zasady:

 

Pasteryzacja na mokro – w kąpieli wodnej

  1. Na dnie dużego garnka wykładamy płócienną ściereczkę.
  2. Słoiki z gorącą zawartością ustawiamy obok siebie, ale tak aby nie stykały się ze sobą i nie dotykały ścianek naczynia.
  3. Garnek napełniamy wodą (najlepiej o temperaturze zbliżonej do zawartości słoików) do 3/4 wysokości słoików.
  4. Wodę doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień.
  5. Utrzymując wodę w lekkim wrzeniu, pasteryzujemy przetwory ok 15 minut (chyba, że przepis mówi inaczej).
  6. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy słoiki i upewniamy się, że są szczelnie zamknięte, a wieczka są wklęsłe.
  7. Odwracamy słoiki do góry dnem, ustawiamy na płóciennej ściereczce i zostawiamy je do wystygnięcia.

Pasteryzacja na sucho – w piekarniku (sposób, z którego korzystam najczęściej)

  1. Blaszkę piekarnika wykładamy płócienną ściereczką lub papierem do pieczenia.
  2. Słoiki z gorącą zawartością ustawiamy obok siebie, tak aby nie stykały się ze sobą.
  3. Blaszkę ze słoikami wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 120 st., funkcja góra-dół.
  4. Od czasu nagrzania piekarnika odliczamy ok 30 min. (chyba, że przepis mówi inaczej).
  5. Po tym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy słoiki w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 15 min.
  6. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do ostygnięcia (w tej fazie pasteryzacji słoiki powinny „strzelać”).

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego wpisu w komentarzu 😉


Exit mobile version